Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bakanımız Derya Yanık, Aksaray’da Kadın Aktivite Merkezi’nin Açılışı ile Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü Programına Katıldı

Bakanımız Derya Yanık, Aksaray’da Kadın Aktivite Merkezi’nin Açılışı ile Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü Programına Katıldı
REKLAM ALANI
13.02.2022
A+
A-

Aksaray, Türkiye
Yazdır
Bakanımız Derya Yanık, Aksaray’da Kadın Aktivite Merkezi’nin Açılışı ile Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü Programına Katıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, Bakanlık olarak hayatlarının her aşamasında kadınları desteklemek üzere çalıştıklarını belirterek, “Sosyal hizmetlerimiz ve sosyal yardımlarımızı bu bakışla şekillendiriyoruz. Sosyal yardıma ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımızın, ihtiyaçlarına uygun modeller geliştiriyoruz. Sosyal yardım modellerimizi oluştururken istihdama ve üretime yönlendirmeyi ise ana hedef olarak önümüze koyduk” dedi.

Bakanımız Derya Yanık, bir dizi ziyaret için gittiği Aksaray’da Hasas Kadın Aktivite Merkezi’nin açılış törenine katıldı. Yanık, burada yaptığı konuşmada, bir toplumun gelişmesinin önündeki en önemli engellerin başında, toplumu oluşturan bireylerin üretkenliğinin elinden alınmasının geldiğini belirtti. Tüm fertleriyle çalışan ve üreten toplumların refahı ve huzuru daha kolay elde ettiğini vurgulayan Yanık, “Bu noktada özellikle kadınlarımıza çok önemli bir rol düşüyor. Kadınların güçlenmesiyle aileler güçleniyor. Güçlü aileler güçlü toplumu oluşturuyor. Kadınların hayatın her alanında yer alması ve fırsat eşitliğinin sağlanması, AK Parti hükümetleri olarak bizim her zaman öncelik verdiğimiz, üzerinde hassasiyetle durduğumuz meselelerden birisidir. Aynı şekilde çocuklarımızda bizim geleceğimizin anahtarı olarak her zaman öncelikli gruplarımız arasında yer alıyor. Kadınları hayatın her alanında daha aktif rol almalarını, hak ve fırsatlardan eşit bir şekilde yararlanmalarını sağlamak üzere hükümet olarak 20 yıldır aralıksız çalışıyoruz” dedi.

“Güvenli bir geleceğin yolu, bugün çocuklara sağladığımız sağlıklı ve huzurlu bir ortamdan geçiyor”

Yanık, AK Parti hükümetlerinin kadın, erkek, çocuk, yaşlı ve genç fark etmeksizin üretilen sosyal refahtan eşit pay alması için uğraştıklarını dile getirdi. Akla gelecek bütün başlıklarda bunun alt yapısını oluşturabilmek için çabaladıklarını aktaran Yanık, “Çocuklara yönelik hizmetlerimizde çocuğun yararını temin etmek istiyoruz. Güvenli bir geleceğin yolu, bugün çocuklara sağladığımız sağlıklı ve huzurlu bir ortamdan geçiyor. Her çocuğumuzu doğduğu andan itibaren eğitimden, kendi ayakları üzerinde durduğu ana kadar korumak, kollamak, gözetmek ve desteklemek bizim en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor.” diye konuştu.

Yanık, geleceğin Türkiye’sini inşa ederken bilim ve teknoloji üretmek vizyonuyla hareket ettiklerini bildirdi. Bunun için çok çalışmak, üretmek ve bilimde çağı yakalamak hatta geçmek zorunda olduklarını belirten Yanık, AK Parti hükümetleri olarak 20 yıldır aralıksız bunun için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

“Kadınları desteklemek üzere çalışıyoruz”

Kadınların artık karar alma mekanizmalarından akademiye, siyasetten spora her alanda çok daha görünür hale geldiklerini müşahede ettiklerini belirten Yanık, şöyle devam etti:

“Şüphesiz fırsat verildiğinde ve önlerine engel çıkarılmadığında çok daha büyük çalışmalara ve başarılara imza atacaklar. Bakanlık olarak, hayatlarının her aşamasında kadınları desteklemek üzere çalışıyoruz. Sosyal hizmetlerimiz ve sosyal yardımlarımızı bu bakışla şekillendiriyoruz. Sosyal yardıma ihtiyaç duyan tüm vatandaşlarımızın, ihtiyaçlarına uygun modeller geliştiriyoruz. Sosyal yardım modellerimizi oluştururken istihdama ve üretime yönlendirmeyi ise ana hedef olarak önümüze koyduk. Yeteneklerini değerlendirmeyi öğrenen, çalışan ve üreten kadınların ülkemizi dünyaya taşıyacağına, dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan kadınlara örnek olacağına inanıyoruz. Türkiye kadın çalışmaları ve hizmetleriyle dünyanın birçok ülkesine model oluşturacak müktesebata, tarihsel birikime sahip bir ülkedir.”

Yanık, Bakanlık olarak, Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Ticaret Bakanlığı, İŞKUR, KOSGEB ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla kadın girişimciliği alanında farklı faaliyetler gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Kadın Kooperatifleri Çalışma Gruplarını 81 il müdürlüğü koordinasyonunda oluşturduklarını vurgulayan Yanık, “Çalışma grupları ile 825 çalıştay, eğitim ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirerek yaklaşık 40 bin insanımıza ulaştık. 378 kadın kooperatifini ziyaret ettik. Bugün itibariyle 524 yeni kadın kooperatifinin kurulmasına öncülük ettik. Bu, önemli bir sayı. Her geçen gün kurdurduğumuz, kurulmasına öncülük ettiğimiz, destek verdiğimiz kooperatif sayısı artıyor. Aksaray’da da 16 kooperatifimiz var. Bu sayının daha da artması, yeni girişimlerin hayata geçmesi için elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz.” Diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Yanık, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve AK Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy kurdele keserek kadın aktivite merkezinin açılışını yaptı.

“Büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etme yolculuğumuza devam edeceğiz”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, daha sonra Aksaray’da Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü dolayısıyla düzenlenen programa katıldı. Bakan Yanık, Aksaray Bilim Merkezi Konferans Salonu’ndaki programda, bakanlık olarak aile başta olmak üzere kadınlar, engelliler, yaşlılar, çocuklar, şehit yakınları ve gazilerle birlikte toplumun her kesimine yönelik çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini söyledi. Kadınlar ve kız çocukları için yapılan çalışmaların öne çıktığına dikkati çeken Yanık, şöyle konuştu:

“Çünkü orası halen dezavantajlı. Halen o aradaki farkı yakalamamız için çok çalışmamız gerekiyor ama bu diğer kesimleri ihmal ettiğimiz anlamına gelmiyor. Biz 85 milyon vatandaşı olarak bu ülkenin geleceğine, refahına yönelik birlik ve beraberlik içinde çalışarak geleceği inşa edeceğiz. O yüzden bir tek insanımızı bile ihmal etme, geride bırakma lüksümüz yok. Hepimiz el birliğiyle dayanışmayla birbirimize destek olarak omuz vererek inşallah büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etme yolculuğumuza devam edeceğiz.”

Yanık, insanların gayret gösterdiğinde, çalıştığında ve yeteneklerini ön plana çıkardığında muhakkak çok başarılı olacağına inandığını belirtti. Bilginin insanlar için çok önemli olduğunu vurgulayan Yanık, “İlim nerede olursa olsun gidip öğrenmekle yükümlü kılınan bir inancın bağlılarıyız. O bakımdan bilgiyi üreten, bilgiye erişmemizi ve paylaşmayı sağlayan her türlü çabaya büyük minnet duyuyorum.” diye konuştu.

Yanık, 2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, kız çocuklarının fen, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarındaki mesleklere yönlendirilmesine ilişkin politika ve çalışmaların sürdürülmesinin öneminin anlatıldığını dile getirdi.

“Değer üreten bir ekonomik ve sosyal büyümeyi hedefliyoruz”

Başta eğitim olmak üzere kadınların ve kız çocuklarının toplumsal hayatın her alanında etkin ve güçlü kimliklerle yer almaları öncelikli hedefleri arasında yer aldığını aktaran Yanık, şöyle devam etti:

“Çağın bilimsel gelişmelerini yakalamaya yönelik kararlığımız, 11. Kalkınma Planımızla devam ediyor. Bu planla milli teknoloji hamlelerine hız kazandırarak her alanda verimliliği artırmayı ve daha kısa sürede daha fazla değer üreten bir ekonomik ve sosyal büyümeyi hedefliyoruz. Kadınların toplumsal hayata katılımlarını dengelemek adına bilgi teknolojileri alanında da onlara eşit imkanlar sunmayı önemli buluyoruz. Eğitim politikalarımızla yenilikçi çalışmalara ivme kazandırmayı ve yükseköğretim süreçlerinde öğrencilerin teknolojiyi kullanma yetkinliklerini arttırmayı hedefliyoruz. Analitik düşünme becerisini geliştiren fen, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanları okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitim sistemimizin önemli birer lokomotifi olarak görüyoruz.”

Yanık, Türkiye’nin bilim, bilgi teknolojileri ve inovasyon merkezli küresel ekonomide hak ettiği yere gelmesi, 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşması için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

“20 yıldır kızlarımızın eğitimine çok büyük destekler veriyoruz”

Türkiye’nin bu hedeflere ulaşması ve dünyanın büyük ekonomileri arasına girmesi için bilim ve teknoloji alanlarında yetişmiş insan potansiyelini artırmak gerektiğine dikkati çeken Yanık, şunları kaydetti:

“Kızlarımızın 21. yüzyılın teknolojik becerilerine sahip olarak yetişmesi bireysel olarak güçlenmelerinin yanı sıra, ülkemiz ekonomisine daha fazla değer katmalarını sağlayacak ve ülkemizin uluslararası rekabet gücünü artıracaktır. Kız çocuklarımızın eğitimine yönelik yatırımlarımız aslında hem onların geleceklerine hem de ülkemizin geleceğine yaptığımız yatırımlar olarak değerlendirilmelidir. Nitekim ülkemizde özellikle son 20 yıldır kızlarımızın eğitimine çok büyük destekler veriyoruz, vermeye devam ediyoruz.”

Örgün eğitim kurumlarımızın yanı sıra ülkenin dört bir yanına açılan bilim merkezlerinin faaliyetleriyle de gençlerin ilgisini canlı tutmaya çalıştıklarına değinen Yanık, “Küçük yaşlarda robotik kodlama, yapay zeka, endüstri 4.0 ile tanışan çocuklar, geleceğin diline şimdiden aşinalık kazanıyorlar. Araştırmaları ile dünyaya yön veren, hayatı kolaylaştıran, Türkiye’nin aydınlık yarınları için gecesini gündüzüne katan tüm bilim insanlarımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Bakan Yanık, program kapsamında Aksaray Valiliğini, AK Parti İl Başkanlığını ve Aksaray Belediye Başkanlığını ziyaret etti. Bakan Yanık Ayrıca, Kardelen Çocuk Evinde çocuklarla bir araya gelirken; İdlib’de şehit olan Piyade Uzman Onbaşı Kadir Yıldız’ın ailesine de ziyarette bulundu.

 

 

Paylaş

kaynak:https://www.aile.gov.tr/haberler/bakanimiz-derya-yanik-aksarayda-kadin-aktivite-merkezinin-acilisi-ile-uluslararasi-bilimde-kadin-ve-kiz-cocuklari-gunu-programina-katildi/

 

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI