Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tacikistan ile Kazakistan arasında en üst düzeyde toplantı ve müzakereler

Tacikistan ile Kazakistan arasında en üst düzeyde toplantı ve müzakereler
REKLAM ALANI
27.08.2023
A+
A-

 

 

 

 

Tacikistan ile Kazakistan arasında en üst düzeyde toplantı ve müzakereler

.2023 , Kazakistan

25 Ağustos’ta Astana’da Tacikistan Cumhuriyeti ile Kazakistan Cumhuriyeti arasında üst düzey toplantılar ve müzakereler gerçekleştirildi.

 

 

 

İki ülke arasındaki dostluk ve ortaklık konularının tartışılması, devlet başkanları, barışın ve ulusal birliğin kurucusu, ulusun lideri, Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Emomali Rahmon’un katıldığı özel bir toplantıyla başladı. ve Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Kasim-Jomart Tokayev’in katılımıyla gerçekleşen toplantılar, iki ülkeden heyetlerin katılımıyla geniş çapta devam etti.

 

 

 

 

Öncelikle ülkenin Cumhurbaşkanı Sayın Emomali Rahmon, Kazakistan’da Tacik Kültür Günleri ve Tacikistan Tarım ve Sanayi Ürünleri Sergi-Fuarı’nın düzenlenmesine yönelik samimi karşılama, ilgi ve destek için Kazak tarafına şükranlarını sundu. Astana, Almatı ve Çimkent şehirlerinde.

Devletler arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin 30’uncu yıldönümünde gerçekleştirilecek bu etkinliklerin, Tacikistan ile Kazakistan arasındaki stratejik ortaklık ve ittifakın istikrarlı gelişiminin bir başka kanıtı olacağı güvencesi verildi.

Tacikistan ile Kazakistan arasındaki çok yönlü ilişkinin güçlü bir tarihi gelenek temeline dayandığını ve son yıllarda karşılıklı anlayış, saygı ve karşılıklı güven ruhuyla tüm ilgi alanlarında hızlı bir genişleme elde ettiklerini belirtmekte fayda var.

 

 

 

 

Toplantıda taraflar çok çeşitli işbirliği konularını ele aldı.

Özellikle Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun faaliyetlerine ve bu yılın sadece altı ayında hacmi neredeyse 600 milyon dolara ulaşan iki ülke arasındaki mal cirosuna dikkat çekildi.

Devlet Başkanımız, bugün Tacikistan’ın dış ekonomik ilişkilerinin genel sisteminde Kazakistan’ın lider konumda olduğunu kaydetti.

Tarafların yakın gelecekte ikili ticaret göstergelerini yıllık 2 milyar dolara çıkarabilecekleri güvencesi verildi.

 

 

 

 

Toplantıda taraflar, ürün işleme, madencilik ve hafif sanayi, ulaştırma ve transit iletişim, enerji, tarımsal sanayi kompleksi ve diğer ekonomik sektörler alanlarında işbirliğinin genişletilmesine olan ilgilerini dile getirdi.

Tarafların ilişkilerinin eğitim, bilim, kültür ve spor alanları başta olmak üzere çeşitli kültürel ve insani alanlarda aktif olarak devam ettiği vurgulandı.

Aydınlar, kültür, edebiyat, sanat emekçileri ile kültür ve insani kurumlar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekli görüldü.

Görüşmenin devamında iki ülke arasında güvenlik alanında ikili düzeyde, uluslararası ve bölgesel örgütler çerçevesinde işbirliği yapılması ele alındı. Bu bağlamda taraflar, iklim değişikliği, artan tehdit ve terörizm tehlikeleri, aşırıcılık, aşırılık, uyuşturucu kaçakçılığı dahil organize sınır ötesi suçlar ve siber suçlar da dahil olmak üzere görüş alışverişinde bulundu.

Toplantıda taraflar, karşılıklı ilgi duyulan uluslararası ve bölgesel konular üzerinde de verimli bir tartışma gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili materyaller:
Tacikistan ile Kazakistan arasındaki en üst düzeydeki ilişkilere ilişkin diğer materyaller
Facebookheyecan

kaynak:http://www.president.tj/node/31352?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.