Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devlet Dil Günü dolayısıyla konuşma

Devlet Dil Günü dolayısıyla konuşma
REKLAM ALANI
06.10.2023
A+
A-

 

 

Devlet Dil Günü dolayısıyla konuşma

2023 , Duşanbe şehri

Sevgili yurttaşlar!

Milletin varlığının kutsal ve ebedi sembolü, Taciklerin milli devletliğinin en önemli göstergesi ve birliğin ana unsuru olan Devlet Dil Günü’nü hepinizin ve yurt dışındaki yurttaşlarımızın Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Tacikistan halkının.

 

 

 

Tacik milletinin altı bin yılı aşkın tarihi ve medeniyeti boyunca dilimiz, Taciklerin heyecanlı kaderini ve manevi dünyasını tüm renkleriyle ve parlaklığıyla yansıtarak uzun ve geniş bir yol kat etmiş ve önemli bir rol oynamıştır. Tacik halkının kendini tanımlamasında ve ulusal sanatında rolü.

Dünyanın en eski, hoş ve güzel dillerinden biri olarak kabul edilen Tacik dilinde, dünyaya hayatın bilgeliğini ve insan ahlakını öğretmiş bir milletin kadim tarihi ve nadide kültür ve medeniyeti anlatılmaktadır. yazılmıştır. .

Tacik ulusunun ve Tacik dilinin Aryan uygarlığının ayrılmaz bir parçası olarak eskiliğine dair kanıtlar, dünyanın önde gelen bilim adamları ve bilim adamları tarafından birçok bilimsel çalışmalarında tanınmış ve doğrulanmıştır.

 

 

 

Tacik dili, gelişimi ve hatta varoluşu sırasında ortaya çıkan birçok engel ve soruna rağmen, Tacik milletinin ruhu olmuş ve Taciklerin tarih boyunca bilimsel, edebi, kültürel, manevi, siyasi ve sosyal faaliyetlerine ilham kaynağı olmuştur. binlerce yıllık geçmişi var.

Bu bağlamda, halkımızın bin yılı aşkın süredir hayali olan devlet bağımsızlığını gerçekleştirme hayalinin gerçekleşmesinden sonra, ana dilimize gerçek anlamda saygı gösterilmesi konusuna özel önem verme fırsatı bulduğumuzu hatırlatırım. layık bir statüye ve daha fazla gelişmeye sahip.

Günümüzde dil meselesi, bağımsız Tacikistan Devlet politikasının ve Hükümetinin en önemli alanlarından biridir.

Çünkü dil olmadan devlet var olamaz ve dil devletin pasaportu ve onun da ötesinde onun temel kutsallıklarından biridir.

Paha biçilemez bir zenginlik, bağımsızlık ve özgürlüğün en önemli göstergesi, devletin sahibi ve kültürün sahibi, ülke halkının birlik ve beraberlik unsuru olan dile devletin ilgi ve ilgisi sürekli olarak devam etmektedir. artan.

 

 

Atalarımızın asil Tacikçe dilinde yazdığı ölümsüz eserlerin, evrensel kültür ve medeniyet hazinesini bilimsel, edebi, ahlaki ve manevi en güzel örneklerle zenginleştirmesinden gurur duyuyoruz.

Ayrıca bugün Tacik devletinin dilinin saygın uluslararası kuruluşların yüksek platformlarında duyulması milletin her ferdi için bir onur kaynağıdır.

Devletin dil politikasının tutarlı bir şekilde uygulanması sayesinde, dilsel değerler ve Tacik dilinin yakın tarihindeki gerçek gücü, Taciklerin toplumun düşüncesinde ve vatandaşların günlük yaşam ve faaliyetlerinde benzeri görülmemiş bir genişleme kazanmıştır.

Anadile saygı duymanın önemini ve gerekliliğini, onun büyüklüğünü ve gerçek gücünü dikkate alarak, anadilin millet sarayının temelinin ilk tuğlası ve milli devletin temel direklerinden biri olduğunu defalarca vurguladım.

Bu açıdan bakıldığında her birey için ana dilini bilmek, milletine, vatanına, egemen devletine saygı duymak anlamına geldiği gibi, halkımızın medeniyet ve kültür liderliği misyonuyla da bağ kurmanın bir aracıdır.

Bu arada önemli bir noktaya vurgu yapmak istiyorum.

Modern dünyanın benzeri görülmemiş gelişimi, özellikle teknoloji ve teknolojinin ilerlemesi, insanların yaşamlarının ve faaliyetlerinin her alanında giderek artan bir etkiye sahip oluyor.

Bu ilerlemenin dilin gelişimiyle güçlü bir bağlantısı olduğu ve söz varlığının oluşumuna ve zenginleşmesine katkı sağladığı açıktır.

Modern dünyanın insan yaşamının ve kültürünün içinde bulunduğu aşamada ortaya çıkan yeni kavramların ifadesinin, yeni yaratılmış ve uygun sözcük ve terimlere ihtiyaç duyması doğaldır.

Bu durumda Tacik dilinin zengin tarihi, lehçeleri ve dilimizin temel kelime oluşturma yöntemleri bize yardımcı olabilir.

 

 

 

Bu sorunların çözümü için dilbilimcilerimizin öncelikle lehçelerin kapsamlı bir şekilde incelenmesine, dil tarihinin araştırılmasına, Üstad Rudaki’den Üstad Ainy’ye kadar klasik dönemin evrensel eserlerinin geri getirilip yayınlanmasına, Tacik dilinin kelime yapım yöntemlerinin tespiti ve doğru tanımı.

Bir diğer husus da sözlüklerin toplumdaki insanların dil bilgi düzeyinin yükseltilmesinde ve dilimizin sürdürülebilirliği ve gelişmesinde büyük rol oynamasıdır.

Bu bakımdan terimlerin kullanımındaki çeşitliliğin ortadan kaldırılması için alan sözlüklerinin geliştirilmesinin ve derlenmesinin yaygınlaştırılmasının gerekli olduğu kanaatindeyim.

Bu çalışmayı tamamlamak, akademik ve üniversite bilim kurumlarının bilim adamlarının ve uzmanlarının görevidir.

 

 

 

Alan sözlüklerini kendi bilimsel yöntemlerine göre geliştirsinler ki biz de bunları devlet düzeyinde onaylayalım ve halkın kullanımına sunalım.

Ayrıca, yalnızca tek bir ulusal dilin toplumun tüm alanlarında iletişim için uygun koşullar ve fırsatlar sağladığı unutulmamalıdır.

Bu nedenle anadili konuşan herkesin edebi dili ve standartlarını bilmesi ve her yerde kullanması gerekmektedir.

Çünkü yalnızca bir iletişim aracı olarak edebi dil ve bağımsız bir dil topluluğunun karşılıklı bağlantısı, insanları tek bir idari birim ve tek bir ülke içinde birleştirir.

Çocuklarımıza dil öğretimi konusuna aile ve okul öncesi kurumlardan başlayarak diğer eğitim kademelerine kadar öncelik vermeli, ana dilini bilmenin millete saygının göstergesi olduğunu küçük yaşlardan itibaren çocuklara öğretmeliyiz. , vatan ve milli gurur ve vatanseverlik.

“Bilgeliğin Şafağı Bir Kitaptır” da dahil olmak üzere çeşitli yarışmalara katılan gençlerin ve gençlerin dil becerilerinin düzeyinin oldukça iyi ve umut verici olduğunu memnuniyetle belirtmek isterim.

 

 

Bu güzel olguyu tam olarak desteklemeli ve gençler ve gençlere daha iyi koşullar ve fırsatlar sunmalıyız.

Bununla bağlantılı olarak günümüz koşullarında gençlerin dil becerilerinin en önemli konulardan biri olarak kabul edildiğini vurgulamak isterim.

Ancak ulusal dilini çok iyi bilen ve yabancı dili onun temelinde iyi öğrenen gençler, dünya medeniyetiyle bütünleşme sürecinde aktif olarak yer alabilir ve çağdaş gelişmenin gereklerine uygun olarak modern bilim ve bilgiyi öğrenebilirler.

Toplum yaşamının her alanının düzenli bir şekilde gelişmesi, ülkeler arası entegrasyon ve işbirliğinin ve ilişkilerin genişlemesi, dünya halklarının önde gelen eserlerinin tercüme edilmesi, dil personeline olan talebin arttığını hatırlatmak isterim. modern dünyanın bilim ve kültürünün incelenmesi ve ülkede dil gençliğinin katılımıyla ortak girişimlerin kurulması uygulanmaktadır.

 

 

 

Aziz hemşerilerimiz çok iyi biliyorlar ki dil, bir milletin varlığının temel göstergesi ve delilidir.

Ana dilini unutan veya kaybeden bir millet, tarih alanında ondan hiçbir iz bırakmayacaktır.

Çünkü milletin bütün ihtişamı ve ihtişamı, örf ve adetleri, ritüelleri, gelenekleri, ilmi, kültürü ve ahlâkı ve maneviyatı, onun yaşayan diline yansımış, vücut bulmuş ve nesilden nesile aktarılmıştır.

Aslında bu tatlı ve zarif Tacik dili, hayat veren gücüyle milletimizi binlerce yıldır yaşatmış, bizi birleştirmiş ve bugünkü mutlu döneme ulaştırmıştır.

Küreselleşme süreçlerinin olumlu yönlerinin yanı sıra, başta milli giyim olmak üzere dil ve kültürü etkileyen olumsuz tezahürleri de bulunmaktadır.

Bu nedenle, Aryan uygarlık atamızın nadide bir eseri ve hayatımızın en kıymetli mücevheri olan devlet dilimizi korumak, korumak ve Tacik Aryan milletinin gelecek nesillerine daha rafine ve daha rafine bir şekilde aktarmakla yükümlüyüz. rafine form.

Aynı zamanda anadile, tarihe, kültüre ve milli medeniyete saygının, tüm insan ırkının kültür ve medeniyetine saygı anlamına geldiği ve farklı halklar arasındaki entegrasyon ve işbirliğinin güçlenmesinde önemli bir faktör olduğu da unutulmamalıdır.

 

 

 

 

Üstelik küreselleşme çağında, önemli görevlerden biri olan dile ilişkin yasal düzenlemelerin uygulanması yoluyla devlet dilinin temellerinin güçlendirilmesi, devlet dilini geliştirmenin temel yoludur.

Sadece yetkililerin değil, milletin her asil ve şerefli insanının ve aziz hemşerilerimizin bu çok önemli konuyu ciddiyet ve sorumlulukla ele almaya devam edeceklerine inanıyorum.

Halkımızın büyük dil, bilim, kültür ve manevi mirasının mirasçıları olan ülke halkı, özellikle gençler ve gençler, çok önemli bir noktayı ve nadir bir tarihi gerçeği her zaman hatırlamalıdır: Ajam Sultanı şairlerinin yarattığı eserler. Ustad Abu Abdullahi Rudakiro 1100 yıl önce, yani on bir asır önce.Bugün her Tacik, hiçbir zorluk yaşamadan okuyabilir ve anlayabilir.

Sanki Rudaki Usta bizim çağdaşımızmış gibi.

Bu büyük servetin kıymetini bilmeli, annemizden öğrendiğimiz dilimizi kendi annemiz gibi sevmeli, ona sahip çıkmalı, onu temiz ve güzel tutmaya çalışmalıyız, her zaman ve her yerde.

Tatlı, zarif, şiirsel ve güzel Tacik dilinden gurur duyarak, Tacikistan’ın asil halkını ve yurtdışındaki yurttaşlarımızı Devlet Dil Günü vesilesiyle bir kez daha içtenlikle kutluyor, Anavatan’ın her insanına başarı ve başarılar diliyorum. Devlet dilinin korunması ve onurlandırılması için çalışmak.

Devlet dil gününüz kutlu olsun sevgili yurttaşlar!

FacebookTwitter

kaynak:http://www.president.tj/node/31571?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.