Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İlham Aliyev’in yemin töreni düzenlendi

İlham Aliyev’in yemin töreni düzenlendi
REKLAM ALANI
14.02.2024
A+
A-

 

 

 

İlham Aliyev’in yemin töreni düzenlendi

 

 

 

 

14 Şubat 2024

İlham Aliyev’in yemin töreni düzenlendi
14 Şubat’ta Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Milli Meclis’te yemin töreni düzenlendi.

 

 

 

 

Yemin törenine Emine Mehriban Aliyeva, devlet yetkilileri, hükümet üyeleri, Milli Meclis milletvekilleri katıldı.

 

 

 

 

Törene katılanlar Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i sıcak bir şekilde karşıladılar.

Halkın oyu ile Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen İlham Haydar oğlu Aliyev’in yemin töreni kamuoyuna duyuruldu.

Silahlı Kuvvetlerin askerleri, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Bayrağını ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının sancağını görkemli bir yürüyüş sesleri altında sahneye çıkardı.

Sahneye Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı Farhad Abdullayev ve Anayasa Mahkemesi hakimleri davet edildi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı Farhad Abdullayev bir konuşma yaparak şunları söyledi:

– Baylar Bayanlar.

Bildiğiniz gibi Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi, 13 Şubat 2024 tarihli kararıyla Merkezi Seçim Komisyonunun Azerbaycan Cumhuriyeti olağanüstü cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin sonuçlarını doğrulamış ve Sayın İlham Haydar oğlu Aliyev’i Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ilan etmiştir. Azerbaycan Cumhuriyeti.

 

 

 

 

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası’nın 103. maddesi uyarınca Azerbaycan Cumhuriyeti’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın İlham Haydar oğlu Aliyev, Anayasa Mahkemesi yargıçları huzurunda yemin etmeye davet edilir.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, elini Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası’na koyarak şu yemini etti:

– Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının yetkilerini kullanırken Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasına uyacağıma, devletin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü koruyacağıma ve halka onurlu bir şekilde hizmet edeceğime yemin ederim!

 

 

 

Daha sonra Cumhurbaşkanı, kutsal “Kuran-ı Şerif”e dokunarak yemin etti:

-Elimi “Kuran-ı Şerif”e basarak yemin ederim ki: Azerbaycan halkının asırlar boyunca yarattığı milli-manevi değerlere ve geleneklere bağlı kalacağım ve onları her zaman yüksek tutacağım.

Azerbaycan Cumhuriyeti İstiklal Marşı çalındı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev eğilerek Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Bayrağı’nı öptü.

Yemin töreninde Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in konuşması

– Baylar Bayanlar.

Öncelikle cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bana bir kez daha büyük güven ve destek gösteren Azerbaycan’ın yerli halkına derin şükranlarımı sunmak istiyorum. Aziz halkıma bir kez daha şunu temin etmek istiyorum ki, bundan sonra Azerbaycan’ın kapsamlı kalkınması ve toprak bütünlüğümüzün korunması için hiçbir çabadan kaçınmayacağım.

 

 

 

 

Azerbaycan halkı yirmi yılı aşkın süredir beni destekliyor. 2003 yılında ilk kez Cumhurbaşkanlığı görevine seçildiğimde, siz değerli halkıma, önümüzdeki tüm görevleri yerine getirmeye ve halkın yüksek güvenine layık olmaya çalışacağıma dair güvence verdim. Bu yıllar başarılarla, zaferlerle dolu yıllar oldu. Zorluklar ve sorunlar vardı ama Azerbaycan halkı yumruk gibi birleşerek tüm zorluklara ve sorunlara rağmen kalkınma ve ilerleme yolunda başarılı bir şekilde yürüdü.

2003 yılında verdiğim tüm sözler yerine getirildi. Elde edilen tüm başarıların kaynağı Azerbaycan halkının bana olan güveni, bana olan güveni ve tek eylem etrafında birleşme yeteneğidir. Biz gerçekten büyük bir millet olduğumuzu, kendi kaderimizi kendimiz belirlediğimizi, ülkenin karşılaştığı sorunları kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan kendi başımıza çözdüğümüzü ve temelden çözdüğümüzü tüm dünyaya kanıtladık.

 

 

 

Verdiğim vaatlerin başında elbette ülkemizin toprak bütünlüğünün yeniden tesisi vardı. O dönemde ve daha sonraki yıllarda, 2018 yılı da dahil olmak üzere, bu kürsüdeki yemin töreninde, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığının yalnızca Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi gerektiğini, Azerbaycan halkının hak ettiği şekilde çözülmesi gerektiğini söyledim. topraklarında ikinci bir Ermeni devletinin kurulmasına asla izin vermeyeceğiz ve ne pahasına olursa olsun kendi topraklarımızı özgürleştireceğiz. O günden bu yana sadece 2 buçuk yıl geçti ve Azerbaycan halkı tek yumruk olarak birleşerek Vatanseverlik Savaşı sonucunda topraklarımızın büyük bir kısmını kurtardı, aralarında 300’ün üzerinde şehir ve köy de kurtarıldı. Kültür başkentimiz Şuşa işgalcilerden kurtarıldı. Kan dökerek, şehitler vererek tarihi adaleti yeniden tesis ettik.

Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin. Onbinlerce Azerbaycanlı gencin cesareti, fedakarlığı ve kahramanlıkları sayesinde bugün özgür Karabağ’da yaşıyor ve inşa ediyoruz, toprak bütünlüğünü ve onurunu yeniden tesis eden bir millet olarak şehirlerimizi, köylerimizi inşa ediyor, yaratıyor ve yeniden inşa ediyoruz.

İkinci Karabağ savaşı bizim şanlı tarihimizdir. Ancak Ermenistan, liderliği ve arkasındaki güçler uluslararası hukuka ve BM Güvenlik Konseyi’nin dört kararına uysaydı savaş olmayabilirdi. Büyük güçler Ermenistan’a saldırganlık politikasından dolayı yaptırım uygulasaydı ya da en azından saldırganlık politikasını kınasaydı belki de savaşa gerek kalmazdı. Azerbaycan devleti uzun yıllar itidalli davrandı ve aynı zamanda devam eden müzakerelere de sadakat gösterdi. Yıllar geçtikçe umutlarımız tükense de, işgalci devlet daha da sapıklaşsa da, topraklarımızı sonsuza kadar işgal altında tutabileceğini sanıyordu.

Onlara bu güveni verenler, Ermenistan liderliğiyle birlikte tüm sorumluluğu taşıyor ve paylaşıyorlar. Çeşitli etkinliklerde, aynı zamanda Ermenistan yönetimi ve onları destekleyen büyük güçlerin liderleriyle yaptığım görüşmelerde, Azerbaycan’ın bu durumu asla kabul etmeyeceğini defalarca söyledim. Ben henüz geç değil, Ermenistan’ı ikna edin ve bu işgalin sona ermesi için gerekli adımları atın diyordum. Ama ne yazık ki bütün aramalarım, bütün uyarılarım havada kaldı. Sanki birileri Azerbaycan halkının bu işgalle yüzleşmesi gerektiğini düşünüyormuş gibi. Ve savaş alanında neler yapabileceğimizi gösterdik. Ermeni ordusunu sadece 44 günde savaş alanında tamamen ezdik. Öyle bir hale getirdik ki, onların itirafına göre 12.000’den fazla asker kaçağı vardı. Azerbaycan Ordusu’ndan tek bir kişi bile savaş alanını terk edip kaçmadı. Bu, Azerbaycan halkının yılmaz ruhunu bir kez daha göstermektedir. Vatan uğruna, vatan uğruna, milli onuru uğruna ölüme gitmeye hazır böyle bir genç neslin yetiştiğini, gençlerimizin ölmeye gittiğini bir kez daha gösteriyor. Ermenistan’ın uzun yıllardır tüm dünyada yaratmaya çalıştığı mitleri yerle bir ederek, Ermeni ordusunu korkak ve kaprisli bir ordu olarak sunduk. Kahraman savaşçılarımız kan dökerek, ilerleyerek, 5-6 savunma hattını aşarak bunu kanıtlamış oldular ve 44 gün süren Kurtuluş Savaşı, bir kez daha ifade etmek isterim ki, bizim katı ruhumuzu göstermiş, Azerbaycan halkının iradesini göstermiş, Azerbaycan halkının iradesini ortaya koymuştur. Azerbaycan devletinin gücü. Millet tek yumruk halinde birleşti ve 44 günde tüm tarihi ve stratejik görevler yerine getirildi. Bu 44 gün boyunca Ordumuz bir kez bile geri adım atmadı ama biz ilerliyorduk. Şuşa’nın kurtarılması tarihi bir olay olarak aynı zamanda İkinci Karabağ Savaşı’nı da sona erdirmiştir. Çünkü bundan sonra Ermenistan kapitülasyon belgesini imzalamak zorunda kaldı, önümüze beyaz bayrak çekti, teslim oldu ve böylece İkinci Karabağ Savaşı sona erdi.

 

 

 

Savaş sonrası dönemde tüm konularda ilkeli duruşumuzu ortaya koyduk, uluslararası arabulucular ve Ermeni tarafıyla yaptığımız çok sayıda toplantıda üstlendikleri tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiği belirtildi. Teslimiyet kararında her şey açıkça belirtilmiştir. Bazı yükümlülüklerin yerine getirildiği, bunun da korkudan dolayı zorlandığı doğrudur. Çünkü İkinci Karabağ Savaşı işgalcilere o kadar ağır bir darbe indirdi ki uzun süre toparlanamadılar. Ancak zaman geçtikçe tekrar üzerimize toprak iddialarında bulunulduğunu, kirli işlerinden bir daha vazgeçmek istemediklerini gördük. Biz de haklı olarak tüm koşulların ve yükümlülüklerin yerine getirilmesini talep ettik. Ermenistan’ın kendisi de bu yükümlülüklere imza attı. Bunların arasında öncelikle yasadışı silahlı grupların Azerbaycan topraklarından çıkarılması ve Azerbaycan’ın büyük kısmı ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki karayolu bağlantısının kaldırılması yükümlülükleri vardı ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi sorunu üç yıldır çözülmedi. . Ermenistan İkinci Karabağ Savaşı’nın sonuçlarını unutmuş görünüyor. Belki birileri bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi için onlara bazı tavsiyelerde bulunmuştur.

 

 

 

 

Üç yıldır hâlâ sabırlıydık, yeni bir gerilim ortamı yaratma niyetinde değildik ve İkinci Karabağ Savaşı’ndan terörle mücadele operasyonuna kadar geçen sürenin tüm kronolojik noktaları Azerbaycan’ın pozisyonunun bir kez daha olduğunu gösteriyor. adil olan. Ermenistan ve arkasındaki güçlerin bunu görmek istemediği doğrudur. Ama her şey belgelenmiştir, bugün hiçbir şeyi saklamak imkansızdır. Üç yıl boyunca Ermenistan silahlı kuvvetlerini Karabağ bölgesinden çekmediği gibi ilave silah ve mayın da gönderdi, bize karşı mayın terörü devam etti ve yaygınlaştı. Sanki Ermenistan, biz de dahil olmak üzere tüm dünyayı, Ermeni ordusunun silahlı birliklerinin Karabağ’da bulunmadığı, bir nevi özsavunma gücü olduğu yönünde kandırmaya çalışıyordu. Bu saçma versiyonlara inananlar tüm sorumluluğu Ermenistan liderliğiyle birlikte taşıyor.

 

 

 

 

 

Bu nedenle terörle mücadele operasyonu kaçınılmazdı. Ermenistan’ın tutumundaki çelişkili noktalar zaten kural olarak gözetilmektedir. Ermenistan bir hafta boyunca çelişkili açıklamalar yapmazsa olup bitenden şüphe etmeye başlıyoruz. Bir yandan Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü resmen tanıyan ve bunu Ekim 2022’de ilan eden devlet, diğer yandan bize karşı toprak iddialarından vazgeçmedi. Bu onların açıklamalarının yanı sıra, temel kanunları da dahil olmak üzere kanunlarında ve aynı zamanda Ermeni liderliğinin ayrılıkçı güçlere gönderdiği tebrik mektuplarında da görülüyordu. Bunu görmek istemeyenler, bugün Ermenistan’ın arkasında durmaya çalışanlar, hiçbir şeyi gizleyemeyeceklerini bilmelidirler.

Toprak bütünlüğümüzün tamamen yeniden sağlanması gerekiyordu ve İkinci Karabağ Savaşı’ndan sonra bilinçli olarak bu hedefe doğru ilerliyorduk. Artık olayların tekrarlanmasına gerek yok, Azerbaycan halkı her şeyi biliyor ve her şeyi hatırlıyor. İster Laçın-Hankendi yolu ile ilgili olsun ister terörle mücadele operasyonuyla ilgili olsun, attığımız her adımın mantıklı bir anlamı vardı, her adım bir önceki adımın mantıksal devamıydı. Bugünkü realiteye ulaşılmasında çok önemli rol oynadığını düşündüğüm Azerbaycan ve Ermenistan’ın şartlı sınırında yaşanan olaylar da dahil olmak üzere diğer adımlardan da bahsetmeliyim. Belki o dönemde bazıları objektif nedenlerle bunu tam olarak anlayamamıştı ama bugün geriye dönüp baktığımızda attığımız tek bir adımın bile durumsal, maceracı ve anlamsız olmadığını herkes görebilir. Genel olarak hiçbir zaman anlamsız adımlar atmadık, atmadık ve atmayacağız. Bugün hangi adım atılırsa atılsın, hedefe doğru ilerlemek için o adımların büyük anlamı vardır.

Eylül ayında gerçekleştirilen terörle mücadele operasyonu Silahlı Kuvvetlerimizin gücünü bir kez daha gösterdi. Sadece birkaç saat içinde Ermeni ordusunun yaklaşık 15.000 kişilik seferi birlikleri tamamen felç oldu ve ikinci kez teslimiyet belgesini imzalamak zorunda kaldılar. Böylece Azerbaycan topraklarında ayrılıkçılığın kökleri kesildi. Böylece Azerbaycan hem toprak bütünlüğünü hem de devlet egemenliğini tamamen yeniden tesis etmiş oldu.

 

 

 

Bu tarihi bir olaydır ve bu tarihi olayın asırlık tarihimizde özel bir yeri vardır. Bu cumhurbaşkanlığı seçimlerinin temel özelliği, özelliği ve önemi, bağımsızlık döneminde ilk kez ülkemizin tüm bölgelerinde seçimlerin yapılmış olmasıdır. Bildiğiniz gibi Hankendi’de oy verme sürecine katıldım. Azerbaycan’ın her yerinde oy kullanabilirdim ama Hankendi’de oy vermenin daha doğru olacağını düşündüm. Halkımıza karşı kanlı suçlar 1980’lerin sonunda Hankendi’de başladı. Hankendi’de oy verdiğim binada halkımıza yönelik soykırım oradan planlandı ve kontrol edildi. Oyumu verdiğim binanın önündeki meydanda Ermeni milliyetçilerinin ve ardından Ermeni devletinin bize karşı toprak iddialarında bulunduğu yerdi. Sovyet döneminde Karabağ’ı Azerbaycan’dan ayırmak için o binaya özel bir komite yerleştirilmişti ve bu komitenin asıl amacı Karabağ’ı Azerbaycan’dan ayırmaktı, bunu herkes biliyor. Bu nedenle tarihi mekanımızı, Panahali Han’ın yaptırdığı yeri otuz yıldır hukuksuzca işgal eden şeytanlar, elbette zaruret gereği orada çöküşlerini teyit ettiler. Orada verdiğim oy, o sandığa attığım oy sadece bir oy değildi. Bu, Ermeni ayrılıkçıların tabutuna çakılan son çiviydi.

 

 

 

 

Artık yeni bir dönem başlıyor. Bu döneme alnımız açık, yüzümüz bembeyaz, başımız dik giriyoruz. Bu dönemin çok büyük başarılara imza atacağına hiç şüphem yok. Çünkü son yılların tarihi, kendimize koyduğumuz tüm görevlerin yerine getirildiğini gösteriyor. Elbette Azerbaycan’ın tamamı bu döneme girmiştir ve bu seçimlerde büyük birlik olmak üzere bütünlüklü birlik ortaya koyan halklar büyük başarılara imza atacaktır. Bundan hiç şüphem yok. Azerbaycan toplumunda hakim olan çok olumlu atmosfer bizi daha da güçlendiriyor. Güçlü bir Azerbaycan her zaman hedefimiz olmuştur. Eğer güçlü bir Azerbaycan kurmasaydık, siyasi veya ekonomik olarak birilerine bağımlı olsaydık, toprak bütünlüğümüzü asla geri kazanamazdık. Uzun müzakere süreci kapsamında defalarca eksik öneriler ortaya atıldı ve bize sunuldu. Ancak bu teklifler bizim açımızdan kabul edilemezdi, ben her zaman Azerbaycan bayrağının topraklarımızın her yerinde dalgalanacağını söyledim.

 

 

 

 

Bayrak Meydanının açılışında Şuşa ve Hankendi’de bayrağımızın dalgalanacağını söyledim, politikamız buydu. Tüm gücümüzü seferber ederek bu hedefe doğru yürüdük, bu kutsal günü her gün, her saat daha da yakınlaştırdık.

Yeni bir döneme girerken elbette büyük umutlarla yaşıyoruz. Eminim ki tüm Azerbaycan halkı büyük umutlarla yaşamaktadır ve elbette bu umutların gerçekleşmesi için çalışmalıyız, böyle adımlar atmalıyız.

Önümüzdeki yıllarda karşı karşıya olduğumuz temel görevlerden birinin Ordumuzun ve Silahlı Kuvvetlerimizin daha da güçlendirilmesi olduğuna inanıyorum. İkinci Karabağ savaşından sonra bu yönde büyük adımlar atıldı ve bu konuyu farklı zamanlarda da dile getirdim. Bugün Azerbaycan Ordusunun 2020 yılına göre daha güçlü olduğunu, sadece birkaç saat süren terörle mücadele operasyonunun bunun açık bir örneği olduğunu söyledim.

 

 

 

Bugün Silahlı Kuvvetlerimizin gelecekteki gelişimi için gerekli adımlar atılıyor, gerekli silah ve teçhizat satın alınıyor, yeni silahlı birlikler oluşturuluyor. Özel Kuvvetlerin sayısı birkaç kat artırıldı, yeni oluşturulan “Komando” silahlı birliklerindeki asker sayısı binlerle ölçülüyor ve bu süreç devam ediyor. Biz öyle bir Ordu oluşturduk ki -bundan sonra da bu işler devam edecek- kimse bizimle dalga geçemez ve gelecekte de böyle bir düşünceye sahip olmayacaktır. Ermenistan’ın bu günlerde yaptığı yeni provokasyona derhal gerekli karşılık verildi ve düşman cezalandırıldı. Bu bir kez daha onlara, özellikle de kendilerini cesaretlendiren, bizi üzerimize gönderen güçlere karşımızda kimsenin duramayacağına dair bir işaretti. Ermenistan’ın ne kadar hamisi olursa olsun bizi kimse durduramaz. Politikamız uluslararası hukuka dayanmaktadır. Bizim Ermenistan topraklarında hiçbir iddiamız yok ama onların taleplerini geri vermeleri gerekiyor. Bize asılsız iddialarla şantaj yapmanın onlara maliyeti çok yüksek olacaktır ve bunu herkes görmektedir. Böylece ordu kurma süreci devam edecek. Bugün bile devlet bütçemizin en büyük harcamaları askeri harcamalar ve askeri harcamalarla birlikte Karabağ ve Doğu Zengezur’un yeniden imarıdır.

İlk etabı tamamlanmış çok güçlü bir askeri-sanayi kompleksi yaratıyoruz. İkinci aşama daha kapsamlı olacak. Sadece bu yıl, hem özel hem de devlet teşebbüsleri tarafından bu amaçlarla en az bir milyar manat yatırım yapılacak ve daha fazla silah ve teçhizat temin edeceğiz, daha fazla ihracat yapacağız ve bir dereceye kadar bu alanda da faaliyet göstereceğiz. Büyük ölçüde dışa bağımlılıktan kurtulacağımızı söyleyebilirim. Aynı şekilde siyasi ve ekonomik alanda da bağımsız bir politika yürüttüğümüz için dış etkilerden etkilenme şansımız sıfırdır.

 

 

 

Bugün dünyada yaşanan süreçleri herkes görüyor. Dünya aslında Üçüncü Dünya Savaşı’na çok yakın. Bazıları bu Üçüncü Dünya Savaşı’nın çoktan başladığına inanıyor, farklı varsayımlar olabilir. Elbette modern savaşlar önceki savaşlardan farklıdır. İkinci Dünya Savaşı’nı günümüz savaşlarıyla kıyaslamak dahi mümkün değildir ve elbette günümüzde pek çok ülke askeri alana önem vermeye başlamıştır. Ve bunu 20 yıldan fazla bir süredir yapıyoruz ve savaş deneyimi de dahil olmak üzere bugün sahip olduğumuz deneyim çok değerli. Ordumuz gücünü eğitimlerde, geçit törenlerinde değil, savaş alanlarında göstermiştir. Ermenistan ve onu askeri olarak destekleyenler şunu bilmelidir ki bizi hiçbir şey durduramaz. Bize yönelik toprak iddialarına son verilmezse, Ermenistan mevzuatını normale döndürmezse elbette barış anlaşması da olmayacaktır. Bu bir kez daha asıl görevin ordu kurmak ve askeri potansiyeli güçlendirmek olduğunu gösteriyor. Bugün şunu da belirtmeliyim ki, birçok ülke için bu zaten ana görev olarak kabul edilmiştir, askeri doktrinlerinde, bütçe harcamalarında ve diğer adımlarında bunun açıkça görüldüğü görülmektedir. Avantajımız, Ordumuzun savaş alanında gücünü göstermesi, Ordumuzun moralinin çok yüksek olması, profesyonelliğimizin artması ve Ermenistan’ı savaş alanında mağlup etmiş olmamızdır. Dolayısıyla bu faktör her zaman mevcut olacaktır.

 

 

 

Aynı zamanda sınırlarımızı da daha güçlü korumamız gerekiyor. Bunu önemli bir görev olarak ortaya koydum. Bu yönde önemli adımlar atıldı. Hele İkinci Karabağ Savaşı’ndan sonra hem o dönemde işgal edilen Azerbaycan-İran sınırına döndüğümüzü, hem de Azerbaycan-Ermenistan’ın şartlı sınırında yer aldığımızı hesaba katarsak. Elbette sınır altyapısının inşası da ayrı bir önem taşıyor ve biz burada en modern yöntemleri kullanıyoruz ve kullanmaya da devam edeceğiz. Sınırımız öyle sıkı kapatılmalıdır ki kuş bile uçamaz. Sınırlarımızı korumak aynı zamanda bizi dış risklerden de koruyacaktır. Çünkü ülke içinde herhangi bir risk yok. Olası tüm potansiyel riskler ülkemiz sınırları dışında yer almakta ve oluşmaktadır. Gelecekte güvenlik önlemlerinin alınması önemli bir görev olarak görülüyor. Güvenlik tedbirlerinin güçlendirilmesi ve sınırlarımızın güçlendirilmesi sonucunda fiziksel risklerden kendimizi korumamız gerektiği gibi ideolojik risklerden de korumamız gerekiyor. Özellikle mevcut durumda ideolojik riskler sınır tanımıyor. Dolayısıyla buradaki asıl görev genç nesli vatanseverlik ve milli gelenek ruhuyla yetiştirmektir. Bu konuya çok ciddi yaklaşmamız gerekiyor ve bunu ana görevlerden biri olarak koyuyorum. Genç nesli eğitmek geleceğimizi güvence altına almak demektir.

 

 

 

Bugün Azerbaycan halkı tek yumruk halinde birleşmiştir. Bizi birleştiren milli mesele Karabağ’ın kurtuluşuydu. Bu sorun zaten çözülmüştür ve bu birliğin kalıcı olması gerekir. Milli birlik kalıcı olmalıdır, çünkü Azerbaycan’ın önemi artıyor, dünyada oynadığı rol artıyor. Elbette bize karşı yapılacak ideolojik provokasyonlar istisna değil, kaçınılmazdır ve bunu neredeyse günlük yaşamda da görmekteyiz. Çalışmalarımıza gölge düşürüyor, bize karşı ayrımcılık yapıyor, Azerbaycan hakkında asılsız, yanlış, olumsuz bir imaj yaratıyor; bunların hepsini günlük yaşamımızda görüyoruz, Azerbaycan halkı da bunu görüyor ve öfkeleniyor.

 

 

 

 

Öyle bir genç nesil yetiştirmeliyiz ki, onlar da bizim gibi milli geleneklere, milli-manevi değerlere her zaman sadık kalsın, beyinleri tertemiz olsun. Kimsenin beynini zehirlemeyi başarmasına izin vermeyin ve burada elbette aile eğitimi önce gelir. Neyse ki Azerbaycan ailesi sağlıklı bir aile, gelenekler ve milli değerler üzerine kurulu bir aile. Aile eğitimi her gencin ve her çocuğun temel eğitimidir. İkinci sırada ise okul eğitimi yer alıyor ve bu kadar başarılı gençlerin yetişmesinde Azerbaycan okulunun büyük rolü var. Okullarda çocuklara aşılanan değerler, çocuklara bağımsızlık, ulusal onur, yüzyıllar boyunca bize yapılan haksızlıklar hakkında verilen eğitim ve bilgiler, sadece son 30 yılda değil, aynı zamanda farklı şekillerde topraklarımıza el konulmasıyla ilgili. zamanlarımız ve kahramanlık tarihimiz büyük önem taşıyor. Milli-manevi değerler bir bütün olarak toplumumuzun temelidir ve sarsılmaz bir varoluştur, sarsılmaz bir değerdir ve onu sarsılmaz kılmak da bizim elimizdedir. Çünkü eğer herhangi bir dış güç burada kirli niyetini gerçekleştirirse o zaman ciddi sıkıntılarımız olur. Dolayısıyla gençlerimizi milli ruhla yetiştirmek, onları geleneksel değerlere dayalı olarak eğitmek, ilerici ve yabancı değerleri toplumumuzdan tamamen silmek, bu görev hepimizin, her ailenin ve devletin önündedir. Burada elbette devlet politikası yürütülüyor ve yürütülecek. Aynı zamanda söylediğim gibi tüm toplumun burada birlik olması gerekiyor ve biz de bu dayanışmayı görüyoruz. Bu seçimlerde gösterilen dayanışma toplumumuzu kaya gibi güçlendiriyor ve hiçbir dış güç bize karşı sinsi bir plan gerçekleştiremez.

Azerbaycan’da sivil toplumun yaratılmasına yönelik adımları atmaya devam edeceğiz. Azerbaycan halkının dayanışması bizim temel başarılarımızdan biridir. İkinci Karabağ Savaşı’ndaki parlak zafer, Azerbaycan halkının büyük bir millet olduğunu bir kez daha gösterdi. Azerbaycan’da yaşayan tüm etnik gruplar ve halklar Azerbaycan bayrağı altında birleşmişlerdir. Bu Zaferde, bu tarihi Zaferde ülkemizde yaşayan her milletin kendine has değerli katkısı vardır.

 

 

 

Azerbaycanlılığın ideolojisi, Azerbaycanlılığın ilkeleri uzun süredir Azerbaycan’da yerleşiktir. Büyük Önder Haydar Aliyev’in bize bıraktığı değerli miraslardan biri de Azerbaycancılık ideolojisidir. Biz takipçileri olarak bu olumlu eğilimleri kendi açımızdan güçlendiriyoruz. Azerbaycan’da yaşayan tüm halklar tek ve dost bir aile olarak yaşamaktadır. Birliğimizi bozmak isteyenler, ne kadar çabalarlarsa çabalasınlar başaramadılar ve asla başaramayacaklar. Çünkü hepimiz bir amaç uğruna bir aradayız. Hepimiz şehit verdik, kan döktük. Göğüslerimizi öne çıkarıp Ermeni işgalcilere karşı savaşmaya gittik. Bu birlik, bu dayanışma ve bu şanlı Zafer tarihi, Azerbaycan’da yaşayan tüm halkları daha da yakınlaştırmaktadır ve bu, temel görevlerden biri olarak belirlenmiştir. Her ne kadar bu birliği bozmaya, aramıza girmeye, farklı yönlerden kışkırtıcı kurgular üretmeye yönelik pek çok girişimde bulunuldu ve bulunsa da, bu alanda büyük tarihi başarılar elde edildiğini söyleyebilirim. Çünkü bizi istemeyen, gücümüzü kabul etmeyen, Ermenistan’a karşı kazandığımız parlak zaferi hazmedemeyen Azerbaycan karşıtı güçler bu faktörü kullanmaya çalışacaklardır. Çabaları boşuna olacaktır. Sendikamız bu çabaların önünde mutlaka engel olmalıdır ve durmaktadır. Bu yönde gerekli adımlar atılacaktır. Elbette burada toplumun, yetkililerin ve devlet kurumlarının ortak bir politikası var ve bu politika günlük hayatta da kendini gösteriyor.

 

 

 

Bundan sonraki önemli görev ise Karabağ ve Doğu Zengezur’un restorasyonudur. Burada yapılan çalışmaların kurtarılmış topraklara gelen tarafsız her yabancı ziyaretçiyi büyülediğini söyleyebilirim. Çünkü bu kadar yıkımın ardından restorasyonun bu hızda çalışması muhtemelen tarihte eşi benzeri görülmemiş bir durumdur. Nefret edilen düşmanın topraklarımızı mayınladığını ve şimdiden 300’den fazla insanın hayatını veya sağlığını kaybettiğini de hesaba katmalıyız. Ne yazık ki her hafta böyle üzücü haberler duyuyoruz. Mayın temizleme süreci devam ediyor, 120.000 hektarlık alan zaten temizlendi, ancak mayınlı alan çok daha büyük. Tüm bunlara rağmen eski yerleşimcilerin ata topraklarına geri dönme süreci başarıyla devam ediyor. Bugüne kadar yaklaşık 5.400 ÜİYOK beş yerleşim yerine gönderilip yerleştirildi ve bu yıl en az 20 ÜİYOK geri dönecek. Planımız, yıl sonuna kadar kurtarılmış topraklardaki 5 il ve 15 köye 20.000 eski yerinden edilmiş kişiyi yeniden yerleştirmektir. Yüzden fazla il ve köyün nazım planları hazırlanıp onaylandı. Pek çok şehir ve köyde inşaat çalışmaları şimdiden başladı. Büyük Dönüş programının ilk etabını 2026 yılı sonuna kadar tamamlayacağız ve böylece yerinden edilen 140.000 kişi ata topraklarına geri dönecek. Buna paralel olarak tüm sosyal altyapılar yapılıyor, hastaneler, okullar, spor tesisleri, altyapı tesisleri, yollar, 130’un üzerinde tünel ve köprü, 40’ı tünel ve 90’ı köprü yapılıyor. Yani işin büyüklüğünü gösteriyor, tüm elektrik sektörü yeniden inşa ediliyor, demiryolları yapılıyor, iki uluslararası havalimanı açıldı, üçüncüsü Laçin’de açılacak. Yani kapsamlı inşaat çalışmaları yapılacak. Elbette yerinden edilenler için yeni evler yapılacak, tüm modern şehircilik kurallarına uygun konutlar yapılacak, tarihi kentlerimizin tarihi yüzü restore edilecek.

 

 

 

 

Elbette tüm bunları başarmak için ekonomimizin gelişmesi gerekiyor. Bu yılın Ocak ayı sonuçları cesaret verici. Gayri safi yurt içi hasıla yüzde 5, petrol dışı sektörde ise yüzde 12’den fazla arttı. Bu cesaret verici bir gösterge ve ekonomik ivmemizi yavaş yavaş toparladığımızı gösteriyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse 2003 yılında gayri safi yurt içi hasılamız 7 milyar dolar iken, geçen yılın sonuçlarına göre bu rakamın 72 milyar dolar olduğunu söyleyebilirim. Yani ekonomimizin 20 yıldaki gelişiminin temel göstergesi budur. 2003 yılında döviz rezervlerimiz 1,6 milyar dolardı, bugün 69,5 milyar dolar, bakın bu 20 yılda döviz rezervlerimizi ne kadar artırdık. Bu bize ekonomik ve finansal bağımsızlığı kazandıran temel faktörlerden biridir. Uygulanan politika sonucunda doğrudan dış borcumuz 6,4 milyar dolara, yani gayri safi yurt içi hasılamızın sadece yüzde 9’una, hatta bunun altına düştü. Gelişmiş ülkelerde bu rakam yüzde 100, belki yüzde 140, bizde ise yüzde 9’un altında. Peki bu ne anlama geliyor? Bunlar, bağımsız bir politika yürütmemize olanak tanıyan sağlam finansal sistemimizin göstergeleridir. Bugün kimseye bağımlı olmayan Azerbaycan emin adımlarla ve başarıyla gelişiyor ve dış politikasını da buna göre yürütüyor.

 

 

 

Sosyal alanda yapılan çalışmalar da ortadadır. 2003 yılında asgari ücretimiz 9 manattı. Şimdi ise 345 manat. Elbette bu yeterli değil ama dinamikler var ve devam edecek. Asgari emekli maaşı 2003 yılında 20 manattı. Bugün 280 manata ulaştı. Ortalama emekli maaşı 500 manatın üzerindedir. Ortalama maaş 940 manattır. Elbette tekrar ediyorum bu bizi tatmin edemez. Ama dinamikler var, gelişme var ve en önemlisi büyük beklentiler var. Bugün ekonomik alanda gerçekleştirilen reformlar zaten Azerbaycan’da tamamen yeni bir yatırım ortamı yaratmıştır. Önceki yıllarda yatırımlar ağırlıklı olarak petrol ve gaz alanında yapılırken, bugün petrol dışı sektöre yapılan yatırım milyarlarca dolar seviyesinde. Varılan anlaşmalar, imzalanan sözleşmeler önümüzdeki birkaç yıl içinde kendini gösterecek, sıçrama o kadar büyük olacak ki bunu herkes görecek.

 

 

 

Yoksulluk ve işsizlikle ilgili çalışmalarımızı elbette sürdürmemiz gerekiyor. Azerbaycan’da yoksulluk yüzde 5 seviyesinde. 2003 yılında bu oran yüzde 50 civarındaydı. İşsizliğin düşük düzeyde olması için işsizlikle ilgili çalışmaların sürekli yapılması gerekiyor. Bağımsızlığımızdan bu yana nüfusumuz 3 milyon arttı ve bizimki de dahil olmak üzere nüfusu artan ülkelerde işsizlik genellikle ciddi bir sorundur. Her yıl 10 bin yeni istihdam yaratmamız gerekiyor. Tabii bunun için iç kaynaklar yeterli değil. Yabancı yatırıma ihtiyaç vardır ve iş ortamının iyileştirilmesi, rekabet ve antitröst tedbirleri dahil olmak üzere ekonomik reformlar bu iş ortamını iyileştirecektir. Elbette Karabağ ve Doğu Zengezur ekonomik kalkınmamız için yeni bir destek noktası olacaktır. O bölgelerde hem tarım hem de yenilenebilir enerjiyle ilgili projeler, turizm projeleri petrol dışı sektöre büyük destek sağlayacak.

 

 

 

 

Sosyal alanda önemli konulardan biri de şehit aileleri ve savaş engellilerinin sosyal korunmasıdır. Devlet tarafından bu kategorideki kişilere 14 bin 800 müstakil ev veya apartman dairesi verildiğini söyleyebilirim. Bu kategorideki insanlara yüzde 100 konut sağlama süreci bu yıl ve gelecek yıl da dahil olmak üzere hızla ilerliyor.

Önemli görevlerimizden biri teknolojik gelişimimizdir. Günümüzde hem endüstriyel gelişme alanında, hem askeri sanayi kompleksi alanında, hem de genel olarak askeri alanda teknolojik gelişme ve üstünlük büyük önem taşımaktadır. Bunu ikinci Karabağ savaşında da, terörle mücadele operasyonunda da herkes gördü. Elbette zaferimizin ana etkeni Azerbaycanlı savaşçımızdır. O, düşmanı yok eden, kurtarılmış topraklara bayrak diken bir adamdır, bir askerdir, bir subaydır. Ancak teknik araçlar küçük bir rol oynamaz. İkinci Karabağ savaşından teknik imkanlardan dolayı en az kayıpla çıktık. Dolayısıyla teknolojik gelişmeyle ilgili hedefler belirlendi, ilgili tüm kurumlara görevler verildi ve bu çalışma elbette büyük bir seferberlik gerektiriyor. Burada devlet politikası yeterli değil. Elbette yeni teknolojiler alıyoruz, teknolojik gelişmeye büyük destek sağlıyoruz ama burada önemli konulardan biri de personel eğitimi. Son 1-2 yıldır bu yönde büyük bir gelişme olduğunu söyleyebilirim, belki kamuoyu bu kadar bilgili değil. Ancak personel eğitimi olmadan hiçbir teknolojik yenilik yeterli olmayacaktır. Son dönemde birkaç bin Azerbaycanlı genç eğitim ve özel programlardan geçti. Teknolojik gelişme, dijitalleşme, siber güvenlik, yapay zekanın uygulanması; bunların hepsi günlük hayatımızın özellikleri haline gelmeli. Devlet kurumlarının, özel sektörün ve toplumun tüm kesimlerinin buna hazır olması gerekiyor. Aksi takdirde geride kalacağız. Geride kalamayız. Biz öyle bir bölgedeyiz ki, bu tür güçler bize karşı birleşiyor ve bize zarar vermek için fırsat kolluyorlar. Biz, İkinci Karabağ Savaşı sırasında ve terörle mücadele operasyonu sırasında, bunu zaten söyledim, öyle yıkılmaz sayılan taşları yerinden oynattık ki, bizi affetmeyecekler, bunu bilmeliyiz. Birileri bizden vazgeçeceğini sanıyorsa yanılıyor. Hazır olmalıyız, seferber olmalıyız, elbette toplumun rahat yaşaması lazım. Azerbaycan’a yönelik herhangi bir tehlike ve tehdit görmüyorum. Ama nedenini anlamıyorum, çünkü tepkimizin acımasız, yıkıcı olacağını ve ne olursa olsun verileceğini biliyorlar. Dolayısıyla teknolojik gelişmeyi sağlayamazsak, bu işte çok değil, birkaç bin değil, onbinlerce Azerbaycanlı varsa geride kalabiliriz. Dolayısıyla tüm kurumların ve aynı zamanda toplumun da bunu bilmesi ve görev olarak görmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

 

 

Bir diğer önemli görev ise yenilenebilir enerjiyle ilgilidir. Burada da ön plandayız, çalışmalara başlandı. Planlarımıza göre 2030 yılı sonuna kadar Azerbaycan’da güneş, rüzgar ve hidroelektrik santralleri başta olmak üzere yaklaşık 5.000 megavat yenilenebilir enerji ve yeni enerji türleri yaratılmalıdır. Söylediğim rakam tamamen gerçektir, imzalanmış sözleşmelere dayanacaktır. Niyet protokolleri daha büyük bir rakamdan, yaklaşık 10 bin megavattan bahsediyor. Böylece doğalgazımızın büyük bir kısmını ihraç edebileceğiz, tasarruf etmiş olacağız. Elektriğin büyük kısmı yenilenebilir enerjiden üretilecek. Özellikle bu yıl Azerbaycan’ın dünyanın en büyük uluslararası konferansı olan COP29’a ev sahipliği yapacağını düşünürsek iklim değişikliği konularına da katkıda bulunmuş olacağız. Bu nedenle yenilenebilir enerji türlerine ilişkin hedeflerimiz nettir. Tüm bu projelerin yabancı yatırımcılar tarafından hayata geçirildiğini ve yürütüleceğini de belirtmeliyim. Öyle demek mümkünse artık yabancı yatırımcıların rekabet sürecini de görüyoruz. Çünkü Azerbaycan’da pek çok ülke bu alanda yatırım yapmak istiyor, henüz o kadar fırsatımız yok. Ancak Dünya Bankası şubesi olan Uluslararası Finans Kurumu rüzgâr potansiyelimizin 157 bin megavat seviyesinde olduğunu tespit etti.

 

 

 

 

 

Geleneksel yakıtlar (petrol ve gaz) alanında çalışmalara devam edilecektir. Petrol üretimini istikrara kavuşturmak için çalışmalar sürüyor, yakın gelecekte sonuçlarının alınacağını düşünüyorum. İstikrarlı petrol üretimine ihtiyacımız var ve bu görevi yatırımcıların önüne koyduk. Bazı endişe verici noktalar mevcut ve bu konuların iş görüşmeleri sırasında çözülmesi bekleniyor.

Doğal gazla ilgili. Halihazırda sekiz ülkeye doğalgaz ihraç ediyoruz. Her şeyden önce tabii ki Avrupa Birliği’nden gelen talep daha fazla. Giderek daha fazla insan bizden yardım etmemizi istiyor. Bakın bize yapılan talepler bu amaçladır. Biz de güvenilir bir ortak olarak her zaman ihtiyacı olanlara yardım etmeye hazırız ve bu yardımı sağlıyoruz ki bu da takdire şayandır. Doğru, her zaman takdir edilmese de prensip olarak bu durumdan memnunuz.

 

 

 

Gelecekte ihracat coğrafyamız elbette Avrupa yönünde artacak. Yakın zamanda yeni kaynak tabanımız kullanıma sunuldu. Şahdeniz sahasından sonra ikinci kaynak üssümüz olan Abşeron gaz-kondensat sahasından da ilk gaz çıkarılmış olup, muhtemelen yakın gelecekte bu sahanın geliştirilmesinin ikinci aşamasına da başlayacağız. Gelecek yıl “Azeri-Çırak-Güneşli” sahasının derin katmanlarından gaz üretimi planlanıyor. Bu kaynak tabanımızı artıracaktır. Bunun dışında birçok yabancı yatırımcıdan “Umid”, “Babek”, “Şafaq”, “Asiman”, “Karabağ” petrol ve gaz-kondensat sahalarından üretime geçilmesi yönünde teklifler var. Geçmişte bizi istemeyen güçler Azerbaycan’da petrol olmadığı yönünde dedikodular yaydı. Azerbaycan, 1997 yılından bu yana petrol üretimini yüksek seviyede tutmakta ve birçok ülkeye petrol ihraç etmektedir. Sonra Azerbaycan’da gaz yok dediler. Tabii bu da saçmalık, bakın bu sıraladığım mevduatlar bunu açıkça gösteriyor.

 

 

 

 

Tabii ki ulaştırma alanında da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugün Azerbaycan dünya ulaşım merkezi olarak tanınmaktadır. Batıdan, Doğudan, Kuzeyden, Güneyden başvuru alıyoruz. Azerbaycan topraklarındaki tüm ulaşım altyapısı çalışır durumda. Bazı demiryollarının modernleştirilmesi gerekiyor ve biz bunu yapıyoruz. Dünyadaki jeopolitik durumun yakın gelecekte değişmesi muhtemelen mümkün değildir. Böyle bir durumda ulaşım altyapımıza olan ihtiyaç daha da artacaktır.

Avantajımız, bugün tam kapasiteyle çalışan gerek Hazar Denizi’nde, demiryolu altyapısında, otoyollarda, deniz limanında, tersanede gerekli tüm altyapı projelerini hayata geçirmiş olmamızdır. Tesis ilk kez işletmeye alındığında aldığı siparişlerle yüzde 100 istihdam sağladı.

 

 

 

 

Sekiz uluslararası havalimanımız var, dokuzuncusu Laçin’de yapılıyor. Yani hazırız. Hazır olmayanlar işlerini yapsınlar, alanlarında eksik olan altyapı projelerini hayata geçirsinler. Elbette uluslararası tecrübeye dayanarak transit ülke olarak fırsatlarımızı sunuyoruz. Elbette bunun hem ekonomik hem de siyasi getirilerini alacağız.

Azerbaycan açık denizlere erişimi olmayan ülkelerden biridir. Ancak bahsettiğim nedenlerden dolayı bugün ulaşım merkezlerinden biri haline geldik. Yavaş yavaş rolümüz artacak, bize olan talepler de artacak, tıpkı bugün nasıl “Bize gaz verin, gaz verin, gazımız yetmiyor” diye talep ediyorlarsa, aynı tablo burada da ortaya çıkacak.

 

 

 

Kimseden bir şey talep etmiyoruz. 20 yılı aşkın süredir cumhurbaşkanıyım, şu ana kadar kimseden bir şey istemedim çünkü buna gerek yoktu. Tamamen kendi kendine yeten bir ülkeyiz. Biz ikili formatta işbirliğini destekliyoruz ve dış politikamız bunun için tasarlandı – eşit ilişkiler, birbirimize saygı, birbirimizle iyi ilişkiler, dedikleri gibi, birbirimizin işlerine karışmama. Bunlar bizim ilkelerimizdir ve bu ilkeleri biz dikte ettik ve kabul edebildik.

 

 

 

Güçlü ekonomi, güçlü ordu, iç istikrar, halk-güç birliği dış politikamızın temel unsurlarıdır. Çünkü dış politikanın iç politikanın devamı olduğunu herkes biliyor. Dolayısıyla bundan sonra dış politikamız çok açık ve net olacaktır ve bugün dünya toplumu politikamızı beğeniyor ve destekliyor. Öyle olmasaydı 155 ülke bizi BM Güvenlik Konseyi’ne üye seçmezdi. Öyle olmasaydı Bağlantısızlar Hareketi’nin başkanlığına 120 ülke bizi seçmezdi. Öyle olmasaydı dünya toplumu COP29 Konferansının Azerbaycan’da yapılmasına karar veremezdi.

Bazen bazı ülkelerin veya bir grup ülkenin uluslararası toplumun işlevlerini üstlenmek istediğini ve uluslararası toplum adına konuşmaya çalıştığını duyuyoruz. Sözü bitmeyince uluslararası toplumun bu konuyu iyi kabul etmeyeceğini, uluslararası toplumun bu konuyu iyi kabul etmeyeceğini söylüyor. Öncelikle bu bir tevazu meselesidir. Sınırlı sayıda 20-30 ülke uluslararası toplum adına konuşamıyor, bir ülke ise hiç konuşamıyor. Uluslararası toplum bizim yanımızdadır, İkinci Karabağ Savaşı’nda, terörle mücadele operasyonunda da uluslararası toplum bize destek vermiştir. Bugün Azerbaycan’ın uluslararası itibarının kimsenin sırrı olmadığını düşünüyorum.

Uluslararası kuruluşlarla ilgili adımlarımızı kendimiz atacağız, öncelikle Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu bizim için bir öncelik, bunu açıkça söylemek istiyorum, muhtemelen mevcut politika bunu herkese açık hale getiriyor. Bu bizim için temel uluslararası organizasyondur, çünkü o bizim ailemizdir. Başka bir ailemiz yok. Ailemiz Türk dünyasıdır.

 

 

 

Eğer ailesini başka yerde aramamız gerektiğini düşünen varsa, bizi hiçbir yerde beklemediklerini ve artık bunu saklamadıklarını söyleyebilirim. Önceki yıllarda, özellikle işgal döneminde, kafamızı karıştıracak, yani gözümüze perde asacak vaatlerle bizi cezbetmeye çalıştılarsa, şimdi o maskeler de yırtıldı ve burada net bir şekilde bölücü çizgiler görülüyor. Biz o ayırıcı çizgileri çizmedik, biz bu ayırıcı çizgilere karşıyız. Hatta bugün sadece üç ülkenin yer aldığı Güney Kafkasya’da da bu ayrım çizgilerini açıkça görüyoruz. O halde bizi bir yere kabul etmek istemeyenlere boyun mu eğmeliyiz? Kesinlikle olmayacak! Ailemiz Türk dünyasıdır. Kendimizi çok iyi hissediyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı’na üye olan tüm ülkelerle kardeşlik ilişkilerimiz mevcut olup, politikamız Türk Devletleri Teşkilatını güçlendirmektir. Geniş bir coğrafya, geniş bir toprak, büyük bir askeri güç, büyük bir ekonomi, doğal kaynaklar, ulaşım yolları, genç bir nüfus, artan bir nüfus ve aynı soydan gelen halklardır. Bundan daha güçlü bir birlik olabilir mi? Tabii ki değil. Türk Devletleri Teşkilatı’nın küresel alanda önemli bir aktör ve güç merkezi haline gelmesi için ortak çaba sarf etmeliyiz. Bunu ancak birlikte başarabiliriz.

 

 

 

 

İslam İşbirliği Teşkilatı, işgal sırasında ve sonrasında, İkinci Karabağ Savaşı sırasında ve sonrasında, terörle mücadele operasyonu sırasında ve sonrasında her zaman Azerbaycan’ın yanında olmuştur. Azerbaycan bu örgütün değerli bir üyesidir. Azerbaycan’da Müslüman dinine ve tüm dinlere yönelik tutum, bu kuruluş tarafından büyük takdirle karşılanmaktadır. Bu örgüt bütün Müslüman ülkeleri birleştiriyor. Bu organizasyonda girişimlerimizin kabul görmesi ve desteklenmesi elbette özel bir anlam taşıyor.

Bağlantısızlar Hareketi. Başkanlığı devretmiş olmamıza rağmen troykada temsil ediliyoruz. Bağlantısızlar Hareketi bizim başkanlığımız döneminde yeni bir aşamaya girdi ve bir nebze olsun gerilemesine kesinlikle izin veremeyiz. Eminim öyle olmayacaktır. Biz de Bağlantısızlar Hareketi’nin kurum olarak güçlendirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Üye ülkelerin karşılaştığı sorunların çözümüne yardımcı olmak gerekiyorsa elbette bunu yapacağız.

Genel olarak bu yeni dönemde dış politika yönünde yeni ufuklar açmalıyız. Önceki dönemde dış politikamızın ana yönü Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığının çözümü idiyse, bugün bu konu neredeyse gündemden düşmüştür. Bu nedenle dış politikamızın yeni yönelimleri geçerli olmalıdır. İklim değişikliği dahil dünyayı ilgilendiren sorunların çözümünde daha aktif olacağız. COP29’un hem ev sahibi hem de başkanı olacağımızı düşünürsek, dünyada İslamofobi ile mücadelede de ön saflarda yer almamız gerekiyor. Yeni sömürgeciliğe karşı mücadele eden ülkelerin yanında olmalıyız. Yeni-sömürgeciliğin ve o çirkin tarihin kalıntılarının yeryüzünden tamamen silinmesi için desteğimizi gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceğiz. Yeni sömürgeciliğin başında olanlar şunu da bilmelidir ki, bizimle boşuna soğuk savaş başlattılar. Geride kalmayacağız, hiçbir zaman savunmada olmadık. Bize karşı atılan adımlara karşı gerekli adımları atacağız ve bize karşı sinsi planlar hazırlayanların pişman olacağına eminim.

 

 

 

 

Son olarak Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri. Konuşmamın sonunda tesadüfen bu konuya değinmiyorum. Bu konunun öneminin yapay olarak abartıldığını düşünüyorum. Ermenistan taraftarları her zaman bu konuyu tartışmak istiyor, çabalarını göstermek istiyorlar, dolayısıyla battaniyeyi kendi taraflarına çekmek istiyorlar, arabulucu olmak istiyorlar. Öncelikle arabulucu olabilmek için en azından yüzeysel olarak tarafsız olmanız gerekir. Kalbinizde olanı biliyoruz. Ama en azından görünürde diplomatik kurallara uymalısınız. Bu konuda arabulucuya ihtiyacımız yok. Bunu söyledim, bu mama sandalyesinden tekrar söylemek istiyorum. Sorunumuzu çözdük. Ermenistan’la barış anlaşmasının imzalanmasına başladık. Biz beş iyi bilinen prensibin yazarıydık. Barış anlaşmasının metnini de yazıp Ermeni tarafına gönderdik. Artık Ermenistan uluslararası hukuk normlarına uymak isterse bu anlaşma imzalanacak. Eğer istemezse, hakkımızda hala asılsız iddialar ileri sürülürse bu sözleşme imzalanmayacak ama Azerbaycan için hiçbir şey değişmeyecek. Önümüzdeki zorluklara, bize karşı yürütülen çirkin politikalara karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini daha önce de söylemiştim. Bu nedenle Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme sürecinin uluslararası gündemden çıkarılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü o bu meseleyle ilgilenmek istiyor, git kendi işini yap. Bu yüzden bu konuya çok fazla zaman harcamak istemiyorum çünkü buna değmez. Sorunumuzu çözdük. Bugün Ağdam, Fuzuli, Laçin, Cebrail, Zengilanda, Gubadlı, Kelbecer, Şuşa, Hadrut, Hocalı, Ağdara, Askaran, Hankendi’deyiz! Bu yeni dönem başarıyla başlıyor. Başarıyla devam edeceğinden eminim. Hepimize bu yolculukta başarılar, yolumuz açık olsun!

 

 

 

 

xxx

Böylece görkemli yemin töreni sona erdi.

Büyük video
Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER

kaynak:https://president.az/az/articles/view/63979

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.