Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kassym-Jomart Tokayev ve İlham Aliyev görüştü

Kassym-Jomart Tokayev ve İlham Aliyev görüştü
REKLAM ALANI
25.11.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Kassym-Jomart Tokayev ve İlham Aliyev görüştü

2023

Bakü, Azerbaycan

Bakü’ye yaptığı çalışma gezisi sırasında Devlet Başkanı Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile görüştü.

 

 

 

 

İlk SPECA Zirvesi’nin geleneksel misafirperverliği ve organizasyonu için İlham Aliyev’e teşekkür eden Kassym-Jomart Tokayev, Bakü’yü Hazar bölgesinin incisi ve dünyanın en güzel şehirlerinden biri olarak nitelendirdi.

 

 

 

Bu fırsatı değerlendiren Devlet Başkanı, İlham Aliyev’i ve Azerbaycan’ın kardeş halkını, uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak ülkenin toprak bütünlüğünün sağlanması konusunda çığır açan olaydan dolayı bir kez daha tebrik etti.

– Bu, sizin güçlü liderliğiniz, devleti güçlendirmeyi, halkın refahını iyileştirmeyi ve Bakü’nün dünya toplumundaki otoritesini arttırmayı amaçlayan ileri görüşlü ve bilge politikalarınız sayesinde mümkün oldu. Bunun gerçekten tarihi bir olay olduğunu düşünüyorum” diye vurguladı Başkan.

Devletimizin Başkanının belirttiği gibi Kazakistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler yükselen bir çizgide gelişiyor.

 

 

 

– Yeni projeler ortaya çıkıyor. Birbirimize hiçbir sorumuz yok. Biz doğal stratejik ortaklarız, Hazar Denizi’nin hemen karşısında komşularız. Stratejik ilişkilerin güçlendirilmesi ve müttefik işbirliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra Eyaletlerarası Yüksek Konseyin kurulmasına ilişkin Ortak Bildirge’nin kabul edilmesi tarihi bir olaydı. “Bakü’ye tam formatlı bir heyet getirmeye karar verdim, çünkü bugünkü toplantının aslında Azerbaycan’la tam formatlı, yoğun müzakereler olduğuna ve iki ülke arasındaki etkileşimin geniş bir yelpazesine ilişkin görüş alışverişinde bulunmak için iyi bir fırsat olduğuna inanıyorum. ülkeler,” dedi Kazakistan’ın lideri.

 

 

 

Buna karşılık Azerbaycan Cumhurbaşkanı, yaklaşan SPECA Zirvesine katılımından dolayı Kassym-Jomart Tokayev’e teşekkür etti.

– Biz iyi arkadaşız, kardeşiz, ortağız. Son yıllarda resmi ziyaretler sırasında aramızdaki, ülkelerimizin hükümet üyeleri arasındaki ve şirketler arasındaki temasların dinamikleri açıkça görülüyor. Ülkelerimizin bağımsız gelişiminin tüm tarihi boyunca etkileşimimizin en yüksek seviyesine ulaşıyoruz. Bu mantıklıdır, halklarımız arasındaki ilişkilerin ruhunu ve doğasını yansıtıyor” dedi.

 

İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı’nı gelecek yıl Azerbaycan’a devlet ziyareti yapmaya davet etti.

Toplantıda devlet başkanları, Hazar Denizi’nin dibinde fiber optik iletişim hattının (FOCL) inşası, Kazakistan toprakları üzerinden Kazak petrolünün arzının artırılması gibi önemli alanlarda ortak çalışmaların yoğunlaştırılması olasılığını tartıştı. Azerbaycan, Trans-Hazar uluslararası ulaşım güzergahının geliştirilmesinin yanı sıra enerji ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında ümit verici projelerin uygulanmasını da hedefliyor.

 

 

 

Kardeş halklar arasındaki kültürel ve insani bağların daha da güçlendirilmesine özellikle dikkat edildi. Yakın gelecekte Kazakistan ve Azerbaycan Kültürlerarası Günler düzenlenecek.

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/kasym-zhomart-tokaev-i-ilham-aliev-proveli-peregovory-24104952

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.