Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

TGC: Sedat Simavi’nin 68. ölüm yıldönümü nedeniyle bir anma mesajı yayınladı

TGC: Sedat Simavi’nin 68. ölüm yıldönümü nedeniyle bir anma mesajı yayınladı
REKLAM ALANI
10.12.2021
A+
A-

TGC: Bağımsız, bağlantısız gazetecilik anlayışıyla mücadele etmeyi sürdüreceğiz

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Sedat Simavi’nin 68. ölüm yıldönümü nedeniyle bir anma mesajı yayınladı. Mesajda şu görüşler yer aldı:

http://tgc.org.tr/18-slider/3123-2021-12-10-08-02-20.html

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Kurucu Başkanı Sedat Simavi ve arkadaşları, gazetecilerin örgütlenmesi konusunda örnek bir çaba sergiledi. Simavi, özgürlükçü demokrasi anlayışıyla 1946-1949 yılları arasında görev yaptı. Türk basınında içerikten zengin, yenilikçi gazeteciliğin öncüsü oldu. İstanbul Üniversitesi’nde Gazetecilik Enstitüsü kurulması için girişimde bulundu. Gazeteciliğin geleceği açısından da ‘Genç meslektaşım, kalemine daima efendi kal, uşak olma. Kır ama satma’ öğüdünü yol gösterici olarak miras bıraktı. 11 Aralık 1953 tarihinde kaybettiğimiz Sedat Simavi, gazeteci ve karikatürist niteliklerinin yanı sıra haksızlık ve hukuksuzluklarla mücadele etmeyi sürdürdü. Yönetim Kurulu olarak onun çizdiği yolda bağımsız, bağlantısız gazetecilik anlayışıyla basın özgürlüğü için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Sedat Simavi’yi 68. ölüm yılında sevgi ve saygıyla anıyoruz.”

 

SEDAT SİMAVİ KİMDİR?

Sedat Simavi İstanbul’da doğdu ve Galatasaray Lisesi’nde eğitim gördü. 1914 yılında haftalık Hande Dergisi’ni yayımladı. 21 Temmuz 1920’de Dersaadet (Mutluluk Kapısı anlamında İstanbul ‘un isimlerinden biri) Gazetesi’ni yayımladı. Milli Kurtuluş Hareketini destekleyen bu gazete, mütareke ve işgal sansürünün çeşitli baskılarına ancak 128 gün dayanabildi. Bu defa 8 Şubat 1921 günü Payitaht (Başkent) gazetesini yayımladı. Bu gazete de sansürlerin sürekli hedefi oldu. Yayım hayatı 54 gün sürdü. 15 Mayıs 1933 günü yayımladığı Yedi Gün Dergisi ise döneminde 54 bin tiraja tırmanarak o zamanın gazeteler ile birlikte Harf Devriminin yayılmasında öncülerinden biri oldu. Sedat Simavi 1 Mayıs 1948 günü, ülkenin basın hayatına yeni ufuklar açan Hürriyet Gazetesi’ni kurdu. 11 Aralık 1953 yılında vefat etti.

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti

Türkocağı Caddesi No.1

Cağaloğlu-İstanbul

0212 513 83 00

[email protected]

www.tgc.org.tr

https://www.facebook.com/TGCtr

 

REKLAM ALANI